Coney Island

En tur ned til Coney Island bør være obligatorisk på enhvers New York tur. Ca en times tid fra Manhattans Midtown finner du det historiske området med den kjente fornøyelsesparken, boardwalken, Nathans berømte hotdogs og ikke minst en flott badestrand. For bare å nevne noe.

Coney Island ligger helt syd i Brooklyn, mot Atlanterhavet. Som navnet tilsier var området opprinnelig en øy, idag er det en halvøy. Hit kommer du med New Yorks utmerkede metrosystem. D,F, N og Q togene tar deg hit ned fra Manhattan. Husk å ta badetøy med for stranden er nemlig utmerket!

Coney Island er et ideelt sted når man vil ta en pause fra den hektiske og dampende byen som mesteparten av New York jo er. På Coney Island finner du en flere kilometer lang sandstrand. Hit ut drar New Yorkerne for å bade, sole seg, spille strandvolleyball, bygge sandslott, kaste frisbee, kose seg.

I New York åpner badesesongen offisielt Memorial Day Weekend som er siste helg i mai, og slutter Labor Day som er første mandag i september. Alle strendene har profesjonelle badevakter i den perioden. Her er det trygt å ta ta med barna!

Coney Island badestrand
Stranden på Coney Island og fornøyelsesparken like ved.

Coney Islands berømte fornøyelsespark, Luna Park, har fått en solid oppgradering siden 2010. Her er en rekke nye attraksjoner for både barn og voksne, delt inn i fire kategorier: Ekstrem, høy, moderat og mild intensitet. Unødvendig å si at sistnevnte er barnevennlige attraksjoner:-)  The Cyclone tilhører førstnevnte. Den legendariske berg-og-dalbanen er fortsatt en av de heftigste trebaner i verden, og er sammen med The Wonder Wheel fredet som landemerke.

The Cyclone.
The Cyclone, berømt berg-og-dalbane i tre som idag er fredet.
Luna Park Coney Island
Luna Park har mange atraksjoner som er egnet for små barn!

Coney Islands Boardwalk feirer 100 år i 2021. Riegelmann Boardwalk som det offisielle navnet er strekker seg over fire km fra Coney Island til Brighton Beach. Noen av treplankene har riktignok blitt erstattet med betong, men mesteparten av tregulvet er fortsatt intakt. Langs boardwalken finner du noen av Brooklyns mest kjente spisesteder, deriblant Grimaldi’s Pizzeria, etter sigende USA’s eldste! New York Aquarium er også her langs boardwalken, et ypperlig sted å tilbringe noen timer med familien. I Aquatheater er det show med sjøløver!

Coney Island
Coney Islands boardwalk er 4 km lang.

Det var på Coney Island at hotdogen ble oppfunnet. Det var den polske immigraten Nathan Handwerker og hans kone Ida Hadwerker som i 1916 åpnet en liten hotdog-bod på hjørnet av Surf og Stillwell Avenue på Coney Island. Deres Frankfurters i rundstykke med sennep kostet 5 cents. På samme gatehjørne finner du idag Nathan’s Famous, bare mye større enn dengang og prisen for en hot dog er ca 100 ganger dyrere enn i 1916… Overpriset kanskje, men god er den, og alle som besøker Coney Island må jo prøve den. Nathan’s Hot Dogs er idag en New York institusjon. “Smaken av New York siden 1916” er et av slagordene. Nathan’s Famous har idag restauranter over hele USA og deres hotdogs ekspoteres til mange land. Men det var på Coney Island det startet, av en fattig polsk immigrant med navn Nathan Handwerker.

Nathan's Hot Dog Coney Island
Pølse, rundstykke, sennep. Slik skal den være, Nathan’s hot dog!

På Coney Island spilles det også profesjonell ballsport. Baseballaget The Brooklyn Cyclones spiller sine hjemmekamper på fine og intime MCU Park, en flott stadion her nede ved Atlanterhavets kyst. The Cyclones som er affiliert med New York Mets spiller i the New  York-Penn league, en regionalliga. The Cyyclones tilbur New Yorks billigste baseballbilletter. Men ikke la deg lure av det. Dette  er nemlig profesjonell baseball på høyt nivå og en kamp her er god underholdning. Det er dessuten fyrverkeri etter kampen på fredager og lørdager.

Coney Island baseball
Brooklyn Cyclones i aksjon på MCU Park

Årlige begivenheter som må nevnes: 1. januar: Polar Bear New Year’s Day Swim. Juni: The Mermaid Parade. 4. juli: Nathan’s Hot Dog Eating Contest.

Ankomst fra Manhattan: D, F, N og Q-tog.

Coney Island Stillwell Avenue
Ta D, F, N eller Q-toget til Stillwell Avenue!

Flere bilder fra Coney Island:

 

 

New York Opplevelser