New Yorks badestrender

Skal du til New York i sommerferien bør du huske å ta badedrakten med!

Badeferie i New York? Jada, det er mulig. New York City består av flere øyer og har lang kystlinje, her er flere fine strender å velge mellom for strandløver og løvinner som vil bade, surfe, slikke sol eller bare slappe av i sanden. Og strendene er så godt som tomme for turister. Ønsker du en opplevelse som er ekte New York – dra til stranden og kast deg ut i bølgene!

Det kan bli svært varmt i New York om sommeren. Men temperaturer rundt 30 fuktige grader er det en god ide å ta turen ut av Manhattans skyskraperjungel til en av de mange, fine strendene som finnes i bydelene Brooklyn og Queens. Her ute kan man kjøle seg ned. Vannet som ruller inn fra Atlanterhavet blir aldri veldig varmt, men føles godt og forfriskende.

Den offisielle badesesongen starter Memorial Day Weekend, siste helg i mai måned. Den slutter Labor Day Weekend som er første mandag i september. Alle offentlige badestrender har badevakter om sommeren.

Her er noen av de beste strendene innenfor New Yorks bygrenser. Alle er mulig å ta seg til ved hjelp av offentlig transportmiddel :

Fort Tilden (Breezy Point, Queens)

Fort Tilden Beach i Queens New York
Fort Tilden med sin innbydede, hvite sand.

Stranden er en fin liten hemmelighet der den ligger vest på Rockaway Peninsula, nokså isolert fra Manhattan og det øvrige urbane New York. Ikke så mange mennesker tar turen hit, her er det god plass. Den hvite sandstranden er ren og aldri overbefolket. På Fort Tilden har også damene muligheten til å gå toppløs.

Under første verdenskrig var her en militærleir for USAs kystartilleri, derav navnet Fort Tilden. Området er altså historisk. Gamle kanonstillinger og bunkers kan fortsatt sees her.

Stranden ligger litt utilgjengelig til og kan være vanskelig å ta seg til uten bil. Her er heller ingen salgsboder, ingen mat å få kjøpt, så husk å ha mat med på turen.

Adkomst: Ta A-toget til endestoppet 116th street. Derfra buss Q22 eller Q35. Hele turen tar en drøy time fra Midtown Manhattan.


Rockaway Beach (Queens)

Rockaway Beach
The Ramones sang om Rockaway Beach

It’s not hard, not far to reach, we can hitch a ride to Rockaway Beach” sang The Ramones, legendarisk punk rock gruppe fra New York. Sangen ble skrevet av Dee Dee Ramone, bandets bassist og eneste strandløve… Og surfer!

Rockaway Beach er USAs lengste urbane strand. Den strekker seg flere kilometer langs halvøyen Rockaway Peninsula, på sydsiden mot Atlanterhavet. Den fem kilometer lange boardwalken som ble ødelagt av orkanen Sandy i 2012 er reparert.

Da

Rockaway Beach
Far Rockaway er ca en times tid fra Manhattan med A-toget.

Rockway Beach er også et nabolag med mange butikker og spisesteder. Her får du kjøpt alt du trenger for en vellykket stranddag. Rockaway Beach Surf Club er en restaurant og bar som også har scene for underholdning.

Adkomst: Ta A-toget til Rockaway Peninsula, gå av på 90th Street, 98th Street, 105th Street eller endestoppet 116th Street. Eller ta ekspressbuss fra Manhattan: QM16.

Du kan også benytte en av New Yorks ferger som for under tre dollar tar deg til Rockaway Beach fra Wall Street i Manhattan!

 


Brighton Beach (Brooklyn)

Brighton Beach i Brooklyn
Badevaktene på Brighton Beach kan ha rolige dager.

Brighton Beach er ikke langt fra Coney Island, men samtidig langt nok unna til å unngå maset fra den ikoniske nabostranden. Her er stemningen mye mer avslappende.

Brighton Beach er også kjent som “Little Odessa” på grunn de mange russiske innvandrerne som har slått seg ned her. Brighton Beach er således et livlig nabolag med tradisjonelle etniske restauranter og matbutikker, som man får man øye på straks man går av toget. Besøk en eller flere av dem før dere setter kursen for selve stranden. Fyll opp nistekurven med noen russiske spesialiter, prøv en pirozhok, russisk for ‘liten terte’, eller en chiburek.

Men ikke glem at du tar turen hit for å bade:-)

Brighton Beach Broklyn
Brighton Beach har stor russisk innflytelse.

Brighton Beach er vår egen favorittstrand. Her er en langt mer avslappet atmosfære enn på nabostranden Coney Island. Stranden og strandpromenaden frekventeres av lokalbefolkningen, dem som bor her nede. Forandre New Yorkere er nok Brighton Beach enda noe litt mystisk og fremmed.

(Egentlig er det så mye å skrive om Brighton Beach at vi kommer tilbake med en egen blogg om den.)

Adkomst: B og Q-togene tar deg enkelt til Brighton Beach fra Manhattan.

 


Coney Island Beach (Brooklyn)

Stranden på Coney Island ligger like ved fornøyelsesparken.

Coney Island er den mest kjente av New Yorks badestrender, den er New Yorks bystrand nummer én! Hit valfarter New Yorkerne fra fjern og nær for å tilbringe hele dagen på stranden med venner og familie, og for å benytte seg av alle tilbudene som finnes her. For Coney Island er mye mer enn bare en strand. Men Coney Island er også og absolutt en strand, en utmerket sådan.

Vi har skrevet en blogg om Coney Island Den kan du lese her >>

Adkomst: D, F, N og Q-togene fra Manhattan.

 


Manhattan Beach (Brooklyn)

Manhattan Beach Brooklyn
Manhattan Beach i Brooklyn.

Manhattan Beach som ikke ligger på Manhattan, men i Brooklyn – på bydelens aller sydligste spiss – er et populært sommermål for folk fra hele New York City. Om sommeren pakker familier piknikkurver og kommer ut hit for grilling, lek i sanden og svømme i bølgene. Her er lekeplasser, to baseballbaner, samt tennis, volleyball, basketball og håndball (New York håndball), har denne parken god plass til alle typer utendørs aktiviteter.

Adkomst: B eller Q-toget til Brighton Beach. Ta taxi eller gå derfra (ca 20 min).

 


Jacob Riis Park (Rockaway, Queens)

Jacob Riis Beach
Det gamle badehuset på Jacob Riis Beach.

The Peoples’ Beach at Jacob Riis Park er det fulle navnet.

Parken er oppkalt etter den danske fotojournalisten som dokumeterte fattigdommen blant New Yorks innvandrere på Lower East Side i starten på nittenhundretallet. Stranden ligger på Rockaway Peninsula og er nabo til Fort Tilden i vest og Rockaway Beach i øst.

Jacob Riis Park en av New Yorks mest populære strender. Her er et restaurert art deco badehus fra 1936, baner for ballspill, golf, strandpromenader og en kilometer lang strand egnet for svømming.

Adkomst: A-toget til 116th Street.

 

 

 

New York Opplevelser