The Masstransiscope i Brooklyn

I New Yorks bråkete og mørke undergrunn finnes et strålende kunstverk som er skjult for de fleste New Yorkere, men godt tilgjengelig for de tross alt mange passasjerene som tar B- og Q-togene fra Brooklyn til Manhattan.

Dette er The Masstransiscope, en moderne tolkning av det populære viktorianske optiske leketøyet zoetropen.

Kunstinstallasjonen ligger på uptown-plattformen til den nå nedlagte stasjonen BMT Myrtle Avenue. Når togene passerer forbi på utsiden kan kunstverket sees gjennom sprekker i tunnelveggen. Togets bevegelse skaper den fascinerende stroboskopeffekten.

Før vi fikk film var det flere typer enheter som skapte primitive former for bevegelig animasjon, en av disse var zoetropen. Den bestod av en sylinder sittende på en spindel; på sylinderens utside var en serie vertikale sprekker, på innsiden en serie sekvensielle tegninger. Aktivert med et raskt spinn fra betrakterens hånd var resultatet en kul liten film.

Zoetropen var et populært leketøy rundt 1900.

Inspirert av dette var det at den eksperimentelle filmskaperen Bill Brand laget sin The Masstransiscope i 1980. Etter få år ble dessverre kunstverket skjult bak undergrunnens sot og støv og usynlig for publikum. I 2008 ble veggene rengjort igjen og Masstransiscope kom atter til syne, til glede for de mange tusener New Yorkere og turister som tar B og Q togene daglig fra Brooklyn til Manhattan.

 

Hvor: Ta et B eller Q-tog fra Dekalb Avenue stasjonen i Brooklyn. Når toget begynner bevege seg må du se ut vinduet på togets høyre side.

New York Opplevelser