Chicos veggmalerier


Vandrer du gatelangs på Manhattans Lower East Side, i den delen som kalles Alphabet City, hvor du finner Avenue A, B, C og D, vil du få øye på mange store og fargerike veggmalerier som dekorerer butikkfasader, metallporter og mursteinsvegger. Mange av bildene i dette unike og inspirerende utendørs kunstgalleriet har blitt laget av den ekstremt produktive veggkunstneren Antonio Garcia – eller Chico som kallenavnet hans er.

Chico er New Yorks mest kjente og beundrede gatekunstner, og en elsket lokalkjendis på Lower East Side, Loaisada på Spanglish. På 70- og 80-tallet var Lower East Side dominert av spansktalende immigranter fra Puerto Rico og Den Dominikanske Republikk. For dem var livet i New York City ikke enkelt. Bygninger var i dårlig forfatning og mange følte på fattigdommens konsekvenser med økende kriminalitets- og narkotikabruk.

De store, nakne veggene på mange av nabolagets bygninger ga imidlertid en mulighet for den unge Chico, som brukte dem som et kunstnerisk fristed gjennom. I likhet med mange graffitikunstnere i New York City startet Chico karrieren med å snike seg inn på t-banegårder for å “tagge”. Men han skiftet raskt fokus til veggmalerier. For Chico var veggmaleriene en måte å påvirke samfunnet han han levde i, som led av sosiale og økonomiske problemer, på en positiv måte.

Det som startet ulovlig høster idag stor beundring og annerkjennelse.
I flere tiår har Chico nå dekorert New Yorks vegger ved hjelp av sine spraybokser. Hans repetoar er omfattende. Bildene hans hyller blant andre kjente personer som Mor Theresa, Pave Johannes Paul II, popartister og idrettsstjerner. Andre ganger portretterer Chico den alminnelige mannen i gaten eller han illustrerer lokal historie, tragedier og begivenheter. Noen av hans portretter hyller avdøde som mistet livet i gatevold, betalte oppdrag fra pårørende som har ønsket hylle og hedre sine avdøde med et veggmaleri signert Chico. Lokale barer og butikker har latt Chico dekorere sine fasader, synlig over store deler av Lower East Side, på Avenue A, B, C og D, fra Houston Street i sør og nord til 14th Street.

Chicos karriere startet altså som en lyssky virksomhet, men høster idag annerkjennelse. Chico har bitt omtalt i filmen Rent. Hans graffiti og gatekunst har dukket opp på gater og i gallerier i Tokyo, London, Amsterdam og Roma.


Men, det var på Manhattans Lower East Side, Loaisada, det begynte.


Tog: F til 1st Avenue, L til 2nd Avenue.

Chicos signatur kan sees mange vegger på Manhattans Lower East Side.

New York Opplevelser